Pe 19.7. Karjalaisten elokuvien päivä

Pe 19.7. Karjalaisten elokuvien päivä

Parppeintie 4 C, 82900 Ilomantsi

Tapahtuman ajankohta 19.7.2024
Tapahtuman sijainti Parppeinvaaran runokylä / Ilomantsi

13.00 DOROGU - KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA

Lyhytelokuvat VenehLindu ja Ilmu muodostavat karjalankielisen elokuvakokonaisuuden, jonka teemana on siirtymä. Trilogian nimi Dorogu tarkoittaa tietä ja elokuvissa matkataankin läpi elämän polkuja pitkin. Elokuvien keskiössä on myös naisten olennainen rooli siirtymärituaaleissa. Perinteisessä karjalaisessa kulttuurissa naisten tehtävänä on ollut niin synnyttäminen, syntymisen avustaminen, avioliittoon siunaus kuin hautaaminenkin. 

Elokuvat ovat taide-elokuvia, joilla on vahva etnografinen taso. Veneh kuvaa kodista muuttamista ja siinä seurataan nuoren tytön siirtymää morsiameksi karjalaisen itkuhääperinteen kautta. Lindun aiheena puolestaan on kuolema ja hautaus sekä niihin liittyvä ikiaikainen karjalainen mytologia ja perinteet. Kolmas osa Ilmu avaa syntymän ihmettä ja perinteitä. Keskeisessä roolissa elokuvissa on myös luonto, joka lähes hypnoottisesti vie katsojat matkalle myyttiseen maisemaan. 

Dorogu-trilogian elokuvien kieli on karjalaa, pääasiassa livvinkarjalan kielimuotoa. Dorogu on ensimmäinen koskaan karjalan kielellä toteutettu elokuvaprojekti, sillä ennen trilogian avaavaa Veneh -elokuvaa mitään karjalankielistä elokuvaa ei oltu tehty. Karjala tunnettiin omana kielenään jo ainakin 1300 vuotta sitten, mutta sillä ei vieläkään ole laillista asemaa Suomessa. Kielen tila on erittäin uhanalainen. 

Dorogu -elokuvakokonaisuutta on luonnehdittu usealta taholta merkittäväksi kulttuuriteoksi, nostaen karjalaisen kulttuurin suuren yleisön nähtäväksi sekä tuovat keskusteluun myös karjalan kielen uhanalaisen tilan. Elokuvatrilogia on herättänyt suuresti kiinnostusta myös maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi ja erityisesti Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Karjalaisia jakaa jälleen raja, jota on vaikea ylittää. Siksi taide kuten musiikki ja elokuvat ovat erityisen tärkeässä asemassa toimien rajanylittävinä taidemuotoina yhdistäen karjalaisia suljetusta rajasta huolimatta.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Jyrki Haapala

Apulaisohjaaja ja tuotantopäällikkö: Robert Tobin

Tuotantokoordinaattori: Minna Karttunen

Kuvaaja: Tero Puha, Jyrki Haapala

Säveltäjä: Saija Teirikangas

Rooleissa: Heidi Miikki, Klaudia Sinkkonen, Minna Karttunen, Kaija Kiiski, Lydia Sinkkonen, Jyrki Haapala, Anna Hakkarainen, Lea Tajakka, Nenne Amnell, Liisa Heiskanen

 

Elokuvakokonaisuuden kesto 1h37min. Tekstitys suomeksi.

 

Elokuvanäytökset Runonlaulajan pirtissä. Museon pääsymaksun hinnalla.

Tutustu elokuviin täällä: https://www.karelianfilms.com/