Henkilöstö

Kotiseudun aineellisen historian tallettamista

Ilomantsin Museosäätiön esinekokoelmat ovat saaneet alkunsa Ilomantsi-Seura ry:n määrätietoisesta ja aktiivisesta toiminnasta kotiseudun aineellisen historian tallettamiseksi.

Möhkön ruukin esinekokoelmassa on noin 13 000 esinettä. Möhkössä toimi 1800-luvun lopulla järvimalmia jalostanut rautaruukki, jonka toimintaan liittyvät esineet ovat kokoelman perusta. Ruukin toiminnan päätyttyä vuonna 1908 Enso-Gutzeit Oy osti ruukin alueen ja Möhkö siirtyi metsäiseen kauteen. Tältä ajalta kokoelmissa on runsaasti metsätöihin ja uittoon liittyvää esineistöä. Möhkön kylä oli sotatoimialueena sekä talvi- että jatkosodassa, ja esinekokoelmassa on myös tähän aikaan liittyviä esineitä. Näiden lisäksi kokoelmassa on koulutoimintaan liittyvää esineistöä.

Ilomantsin Museosäätiön hallussa on myös Ilomantsin museokokoelma, jossa on noin 2 700 esinettä. Tässä kokoelmassa on mm. apteekkitoimintaan, valokuvaukseen ja käsitöihin liittyviä esineitä.

Ilomantsin erä- ja eläinmuseon kokoelmassa on noin 550 Suomessa esiintyvää luonnonvaraista täytettyä eläintä. Kokoelma on syntynyt opettaja Heimo Rautavan ja hänen poikiensa Ilkan ja Jaakon metsästys- ja eläintentäyttöharrastuksen pohjalta.

Ilomantsin Museosäätiön valokuvakokoelma käsittää noin 70 000 negatiivia, valokuvaa ja diakuvaa. Kuvat kertovat ilomantsilaisten arjesta ja juhlasta. Merkittävimpiä arkistossa esiintyviä valokuvaajia ovat Eino Salakka, Matti Kallio ja Erkki A. Sivonen.

Ilomantsin Museosäätiön kokoelmat löytyvät museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteisestä tietokannasta www.finna.fi

Kuva ylhäällä: Aune Kettunen lypsää lehmää Sonkajan Lamminvaarassa kesällä 1971. Kuvaaja Erkki A. Sivonen